+31 (0)6 2444 9388

Een grafisch symbool dat álles zegt...

Nieuwsbrieven per email zijn altijd een goede manier geweest om met je doelgroep te communiceren. Betaalbaar je nieuwsbrief laten ontwerpen kan bij hilgie.com

Eén foto zegt meer dan 1000 woorden is de gevleugelde uitspraak, maar dat geldt eveneens voor een grafisch ontwerp. Dat kan een logo zijn, een slogan in een logo, of een verbeelding die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt.

Parijs, vrijdag 13 november 2015. De wereld wordt geschokt door brute terreuraanslagen op verschillende locaties in de hoofdstad. Meer dan honderd doden zijn het gevolg, meest Fransen, maar ook velen uit andere landen.

De wereld kijkt ademloos toe hoe de Franse politie het muziektheater Bataclan aanvalt en de terroristen weet uit de schakelen. De overlevenden van de gijzeling zijn voor hun leven getraumatiseerd. Gevangen worden gehouden terwijl voor je ogen medegevangenen worden doodgeschoten, een voor een, is niet iets wat je snel vergeet.

Leiders uit alle landen spreken hun afschuw uit over deze aanslagen, goed gecoördineerd, dus zeker niet uitgevoerd door een stelletje enthousiaste amateurs. IS claimt zaterdagochtend de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in Parijs en dreigt dat er nog andere aanslagen zullen volgen.

Wereldleiders en mindere goden beloven dat deze moorden niet ongestraft zullen blijven. De Fransen beginnen zaterdag meteen een stad die in de handen van IS is, te bombarderen. Hoe de moslimextremisten moeten worden aangepakt, daar zijn de dames/heren wereldleiders het nog niet over eens. En tot die tijd zouden we in angst en vrees moeten leven, is ongetwijfeld de bedoeling van IS. Want vandaag Parijs, morgen Wenen, overmorgen Den Haag… ja toch? Er zijn vele vormen van terreur en de psychische terreur is daar één van.

Er wordt dus veel gepraat, vergaderd en in de wandelgangen overlegd, lijntjes worden uitgezet. Woorden, woorden, woorden. Televisiebeelden worden eindeloos herhaald, samengevat en weer herhaald. Nieuwe beelden worden toegevoegd. Maar een stil protest zegt zo veel meer...

De 1 minuut stilte in West-Europa maandag om 12.00 uur… De vlaggen halfstok in Frankrijk en elders in Europa, de vele bloemen en lichtjes op de plekken van de aanslagen… En dit grafisch symbool voor vrede en vrijheid van Jean Julien, dat kort na de aanslagen als een lopend vuur de wereld overging. Via social media, t-shirts, aanplakbiljetten, noem maar op… De Eiffeltoren van Parijs verbeeld in het internationale symbool voor de vrede, mooier kun je je een stil protest niet voorstellen.

Julien had zijn tekening zó kort na de aanslagen klaar, dat hij er van werd beschuldigd een graantje te willen meepikken van deze tragedie. Wat natuurlijk kolder is! Wie goed weet wat hij wil tekenen, schilderen, schrijven, is zó klaar!

Honderdduizenden likes en duizenden reacties op Instagram in een oogwenk tijd, daarmee wordt maar weer eens aangetoond hoe sterk een grafisch beeld kan zijn. Daar kan geen internationaal politiek overleg tegenop. Je kunt honderden woorden uitspreken of schrijven, maar heel weinig zeggen, echt zeggen. Dit grafische symbool zegt álles.

 

Andere artikelen die misschien interessant voor u zijn:
Houd volgers op social media te vriend
Tekst op je website – anders en beter
Social Media en de eerste indruk
Virtueel werken heeft de toekomst
Visitekaartje is van alle tijden

Over hilgie.com: 
hilgie.com is een allround web & designbureau voor online en offline communicatie. Wij helpen je effectief te communiceren met jouw doelgroep. Door slimme en creatieve communicatiemiddelen te bedenken die naadloos bij jou en je bedrijf passen. Bijvoorbeeld een innovatieve website of een brochure met mooi beeldmateriaal en een duidelijk verhaal. Of een compleet nieuwe huisstijl die uitstraalt waar jouw bedrijf voor staat. Maar ook voor ‘alleen’ een logo of flyertje kun je bij ons terecht.

Laatste projecten